Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2009 00:12 - Фолклор и религия. Зимни празници, славянски календар
Автор: mamas Категория: Поезия   
Прочетен: 11423 Коментари: 23 Гласове:
7

Последна промяна: 12.02.2010 17:33


Източник: http://forgiveness.cult.bg/slavism/slavism09d.html

СТУДЕН (декември)

19-ти студен - Пазене квас (1)
20-ти студен - Полазник (2)
22-ри студен - Крачун - зимното слънцестоене
23-ти студен - Божик - ражда се бог Коледа - новото слънце;
от 25-ти студен до 6-ти просинец - Мръсни дни (3)
31-ви студен - Нова година - Ладуване (4)

ПРОСИНЕЦ (януари)

от 1-ви до 6-ти просинец - Власови дни
1-ви просинец - Сурваки (5)
5-ти просинец - Турица - празник на бог Чернобог и култа към свещените черни бикове
6-ти просинец - Мъжки водици (6)
8-ми просинец - Бабинден (7)
20-ти просинец - Петльовден (8)

СЕЧЕН (февруари)

1-ви сечен - Зарезан (9)
2-ри и 3-ти сечен - Вълчи дни
10-ти сечен - Кръчина
11-ти сечен - Власовден (10)

1 - ПАЗЕНЕ КВАС - български обичай, изпълняван само от жени: събират се в някоя къща и две от тях (първа и последна на родителите си) замесват тесто, гърбом към нощвите, в което "бабите" слагат вълшебни билки, събирани в уречен ден, в уречен час (най-често Еньовден, когато билките имат най-голяма магическа сила). Замесеното тесто се оставя в един ъгъл на стаята, а край него стои и цяла нощ го пази от зли сили омъжена жена, през което време останалите играят хоро. Това се повтаря 12 нощи, като се сменя къщата. На последната вечер жените разделят помежду си тестото, за което се вярва, че е придобило свръхестествени свойства. С него те ще правят лекове и магии през следващата година.
***
2 - ПОЛАЗНИК - Обичай при който гадаят за късмета, здравето, изобилието и имането на рода. Гадае се според това какъв човек влиза в дома пръв в този ден. Ако е късметлия, ако му е вървяло през изминалата година, значи носи добри знамения за рода. Домашният полазник - този от семейството, който сутринта пръв излезе от къщи на двора - внася трески от дръвника, хвърля ги в огъня и казва: "Колко искри, толкова агънца, яренца, теленца, кончета". Някъде полазникът сяда върху треските и сламата, които е внесъл, за да мътят добре квачките, а домакините го посипват с пшеница и сушени плодове за плодородие. Жени, които не са раждали, на този ден не вършат работа, за да е леко раждането им. За предпазване от магьосници - житомамници, преди изгрев на този ден жените измитат огнищата и комините, с метлата очертават кръг около къщата и посипват по кръга пепелта и саждите, а метлата изхвърлят навън. С тесто от приготвеното предната вечер (19 декември - Пазене квас) правят кръстни знаци (символ на бог Даждбог и бог Белобог, на светлината и доброто) по гредите на тавана.
***
3 - МРЪСНИ ДНИ - Време, в което се отварят вратите между света на живите Яв и света на мъртвите Нав. В този период всякакви духове, нави (души на мъртви) и зли демони, като караконджули, могат да преминават между световете и да вредят на хората. За предпазване от злото се спазват определени забрани: не се излиза след залез слънце; не се правят сватби и седянки; не се изработват мъжки дрехи, за да не бъдат изядени мъжете от вълци; възрастните не се къпят, а при къпане на бебе, пускат във водата горящ въглен (свещената защитна сила на огъня!). Ако се роди дете, в следващото денонощие майка му трябва да му изтъче, ушие и облече ризка, за да не се превърне в караконджул. Забранени са половите контакти, защото заченатите в този период деца стават злодеи, вампири, виждат злите духове и може да ги залюби змей или хала. Огънят намира особено място в защитните обредни действия: запалват се големи клади насред селата, в които всеки трябва да сложи дърво. На края на мръсните дни, в последната сутрин, разравят жарта, за да хвърли искри, при което се изричат заклинания за плодовитост на хората и добитъка. С пепелта се поръсват дворовете против нечисти въздействия. Като предпазно средство се използва чесън, пришит към дрехите.

image
4 - ЛАДУВАНЕ - В ладуването участват само момичета; отдава се почит към богинята на любовта Лада и нейнея брат - близнак бог Ладо и се извършват гадаения за любов и женитба. Названието идва от обръщението повтаряно в обредните песни: "Ой Ладо, Ладо, момиче младо!" Вечерта срещу празника, момите донасят от извора или от кладенеца "мълчана вода" в нов бял медник (бакърен съд), в който хвърлят пръстени, закачени за китки и овес или ечемик. Покриват с червено було медника и го оставят да пренощува под розов храст или на овощно дръвче, под звездите. На сутринта момиче с живи родители, облечено като булка (т.е. в богато извезана носия с червено було; бялото е използвано от славяните за траур!) вади китките с пръстените, а останалите пеят "ладанки" - кратки заклинателни песни - припевки, с които предвещават за женитбата и жениха на момичето, над чийто пръстен пеят. Например: "Жълто було трески сбира" (Момичето скоро ще се омъжи); "Зряла дюля и презряла" (Ще се омъжи стара); "Сам си здравчец на камъче" (Ще се омъжи за сирак) и т.н. Всяка мома си взима малко ечемик (овес) от котлето и го слага под възглавницата си. Вярва се, че който момък сънува през нощта, за него ще се омъжи. Ако водата замръзне през нощта, годината ще е здрава и плодородна. Накрая се играе общо хоро. Обредът може да се извъшва и на Даждбогов ден (6 май) и на Къпало (23 юни).

image
5 - СУРВАКИ - Последният от новогодишните обреди. Има заклинателен характер за здраве и благоденствие. Събират се групички от по няколко деца - предимно момченца - и започват обхождане на домовете на близки и съседи, като тръгват от своята къща. Облечени са в нова риза и носят сурова дрянова пръчка, наречена сурвакница, накичена с китки, сушени плодове, обредни краваи, дребни монети, пискюли вълна и др. Във всеки дом удрят стопаните със сурвакницата, при което наричат за здраве, радост и плодородие. Пъпките от сурвакниците се слагат в полозите на кокошките, за да мътят добре. Вярва се, че ако жените си мият косите във вода с откъснати тайно от сурвакницата пъпки, косите им ще растат дълги и лъскави. На връщане от сурвакане, децата изхвърлят сурвакниците в река или кладенец, за да не "носят бълхи вкъщи".

image
6 - МЪЖКИ ВОДИЦИ - Празник с който приключват Мръсните дни и проходите между световете на живите и мъртвите се затварят. В тази вечер "небето се отваря" и каквото си пожелае човек се сбъдва. Чупят се орехи, по които се гадае за бъдещето. Във водоизточник жрецът хвърля дървен знак кръст в кръг (символ на бог Белобог, на светлината, доброто) и ергени се опитват да го извадят. Който успее ще бъде здрав, щастлив и ще има късмет, а хората от селого го даряват. Ако хвърленият във водата знак замръзне, значи годината ще е здрава и плодовита. Там където знакът е паднал във водата, болни хора се изкъпват за да се излекуват; всеки измива лицето и ръцете си за здраве. На този ден ритуално изкъпване се извършва и от младоженци (до 1 година след брака) и мъжки бебета до 1 година, откъдето идва и името на празника. Девствени момичета отиват с домашните идоли на реката или чешмата и ги измиват.

image 7 - БАБИНДЕН - празник на бабите-акушерки, родилките и новородените. Съдържа три основни обредни елемента:
1. къпане на малките деца от бабата, съпроводено с благославяне и намазване с масло и мед;
2. даряване на бабата с дрехи, вълна и обредни кръгли хлябове;
3. гостуване на младите булки в дома на бабата - участват всички млади жени, на които бабата е акуширала през изминалата година. Носят питки, баница, печена кокошка и червено вино. Поливат на бабата да се измие и я даряват на дясното рамо с риза, престилка, кърпа, след което сядат на трапеза в дома й и започват да пеят песни свързани с брака, раждането и семейството. Специфично е редуването - първо пее бабата, след което булките казват: "Добре си ни попяла, бабо!", а тя отговаря: "Добре сте ми послушали, булки!"; тогава в отговор започват да пеят заедно младите жени, и накрая отново се повтаря поздравът: "Добре сте ми попяли, булки!" казва бабата, а те отговарят: "Добре си ни послушала, бабо!". След няколко песни, бабата събира донесените от всяка гостенка хлябове, нарежда ги един върху друг, скрива се зад тях и пита: "Виждате ли ме сега, булки?". "Виждаме те, бабо!" отвръщат неизменно, а акушерката казва: "Е, ха дано другата година да не ме видите!" Този обред има симпатическа заклинателна цел - за да не се вижда бабата, значи ще има повече хлябове, а те ще бъдат донесени от повече наскоро родили жени, т.е. ще има повече новородени деца; така чрез пожеланието си за повече питки, бабата прави заклинание да се родят повече бебета, да се разрастне селото.

image
 
8 - ПЕТЛЬОВДЕН - Празник за здравето на мъжете и момчетата. Състои се в обредното колене на черен петел. Жертвата се принася от девствено момче на прага на вратата, така че кръвта да пръсне по нея. С кръв се чертаят кръстни знаци по челата на момчетата в дома, след което изхвърлят петела извън двора и веднага го прибират. Главата му забучват край портите. От месото се сготвя ястие, пекат се обредни краваи, като част от приготвеното се поднася на бог Ладо, а другото се раздава на съседите. В този ден не се върши домакинска работа и не се правят "сватби", за да не жалеят след това починали.

image
9 - ЗАРЕЗАН - Празник на лозарите и градинарите. Сутрин рано стопанката опича обреден хляб, украсен с лозово листо. Сварява и запича кокошка, напълва бъклица с вино и шише с "мълчана" вода, като слага всичко в нова шарена вълнена торба. Стопанинът заедно с останалите мъже от селото, отиват на лозето, където изчакват изгрева и, обърнати към слънцето, отрязват пръчки от по три корена (от средата или ъглите на лозето), поливат прерязаните места с вино и благославя: "Колко капки, толко коля грозде". След това пръскат лозите с мълчаната вода за обилен плод и срещу слани и градушки. Отрязаните пръчки отнасят вкъщи - при домашните идоли. След зарязването се прави обща трапеза на оброчището, където се требва на бог Руевит и богиня Макош. В някои райони замахват с брадва срещу овощните дървета за изгонване на злите духове от тях и ги заплашват с: "Ако не раждаш, ще те посека!" за плодородие. От празника Зарезан започват Вълчите дни.

image
 
10 - ВЛАСОВДЕН - Ден за почит към повелителя на богатството и домашния добитък, бог Влас. Поднасят се треби пред идолите на бога и се произнасят молитви. Рано сутринта жените приготвят двойки обредни хлябове, които наричат на богиня Макош и на бог Влас и ги забучват на рогата на воловете преди мъжете да ги изведат на ритуален водопой. Докато ги поят на реката, натопяват краваите във водата и раздават парчета от "макош"-питата на присъстващите мъже, както и на всички срещнати хора по пътя обратно. Питата "влас" се надробява за храна на животните и към тях замахват с брадва, за да изплашат злите духове "кравесмърти", които може да са ги обладали. В края на обреда от воловете и козите взимат по малко козина, която по-късно използват за изготвяне на лекове срещу болести по добитъка. На този ден жените не предат (вярва се, че може мъх от преждата да влезе в очите им и да ги ослепи); не месят за да не "власява" брашното; мъжете не впрягат воловете, за да не се разпасват през годината; на бог Влас се молят да не се раждат "власати" агнета (с груба вълна) и нивите да не ловят "влас" (да не изсъхва зърното, така че да са празни класовете).

image

Снимките са от интернет.


Тагове:   календар,


Гласувай:
7




Следващ постинг
Предишен постинг

1. allbi - Поздрав :)
19.12.2009 00:13
чудесен постинг !
Благодаря :)
цитирай
2. krotalka - Браво славе!
19.12.2009 00:24
Някои от обичаите ги знаех, но не всички. Научих още нещо ново!
Поздрави!
цитирай
3. mamas - allbi - Поздрав :)
19.12.2009 00:26
allbi написа:
чудесен постинг !
Благодаря :)


И аз благодаря, че намина :)
Последните дни ми бяха много напрегнати, та реших малко да се разтоваря, да се настроя празнично. Радвам се, че ти харесва!
цитирай
4. mamas - krotalka - Браво славе!
19.12.2009 00:28
krotalka написа:
Някои от обичаите ги знаех, но не всички. Научих още нещо ново!
Поздрави!


Благодаря, Таня!
Интересно е да се види как се преплитат празниците - езически, християнски...
цитирай
5. allbi - Славе,
19.12.2009 00:53
усетих аз, че отмаряш :)

цитирай
6. lagrima - Много интересен постинг!За пов...
19.12.2009 01:01
Много интересен постинг!За повечето празници даже и не бях чувала!
цитирай
7. анонимен - браво,мамас!
19.12.2009 08:58
създаде ми малко коледно настроение,че нямах никакво напоследък,благодаря ти!
цитирай
8. ckarlet - При теб винаги има нещо хубаво и и...
19.12.2009 09:44
При теб винаги има нещо хубаво и интересно, Мamas!
С интерес прочетох всичко свързано с нашите зимни празници!
Хубав ден от мен, Мamas!
цитирай
9. mamas - Добро утро (май стана за "добър ден")!
19.12.2009 11:06
allbi написа:
усетих аз, че отмаряш :)


Правилно си усетила! Така отмарях, че съм спала почти непробудно до преди малко...
Хубав ден, Бени!
цитирай
10. mamas - Благодаря!
19.12.2009 11:17
lagrima написа:
Много интересен постинг!За повечето празници даже и не бях чувала!

Неизчерпаема е народната съкровищнища!
На много места са запазени отделни елементи от различни обреди, преплетени с други, от друга религия. Понякога в две съседни села се празнува по различен начин. Народът казва: "Във всяко село - адет, във всяка къща - табиет." И в това разнообразие може би се крие магията на празника за този, който се е заел да го изучава. Никога не можеш да твърдиш, че си го проучил докрай, винаги изниква нещо непознато.
Радвам се, че съм те заинтригувала, че съм те приближила малко поне до България в тези предпразнични дни.
Весели празници!
цитирай
11. mamas - 0rth0d0x - браво,мамас!
19.12.2009 11:23
0rth0d0x написа:
създаде ми малко коледно настроение,че нямах никакво напоследък,благодаря ти!


Благодаря, приятелче!
И аз бях така напоследък. На работа - много работа, у дома - ремонти (дано приключат до празниците)... Нямах време да вляза и почета в любимите си блогове (а те са повече от 150), сигурно и днес няма да успея, но здраве да е! Хубаво ми е да видя, че тук влизат хора заради мен и това, което публикувам, а не просто за да ми върнат жеста (гласуване).
Хубав ден и повече усмивки!
цитирай
12. iyi - :)
19.12.2009 11:24
Идеята да публикуваш нещо за предстоящите празници според народните традиции с хубава. Само е спорно доколко това е "славянски календар". Имай предвид, че традициите на всички описани от теб народни обичаи водят началото си отпреди изобщо да бъде въведено понятието "славяни".
цитирай
13. mamas - Благодаря ти, Скарлет!
19.12.2009 11:27
ckarlet написа:
При теб винаги има нещо хубаво и интересно, Мamas!
С интерес прочетох всичко свързано с нашите зимни празници!
Хубав ден от мен, Мamas!


Винаги успяваш да ме зарадваш с коментарите си.
Ще пиша още за празниците. Дълги години се занимавах с групи за автентичен фолклор, имам какво да споделя.
Хубав ден, Скарлет!
цитирай
14. mamas - Благодаря за коментара!
19.12.2009 11:36
iyi написа:
Идеята да публикуваш нещо за предстоящите празници според народните традиции с хубава. Само е спорно доколко това е "славянски календар". Имай предвид, че традициите на всички описани от теб народни обичаи водят началото си отпреди изобщо да бъде въведено понятието "славяни".


Наясно съм с това, което пишеш. Специално този материал е взет наготово, посочила съм източника. Не претендирам за научност, нямам такава амбиция. В предишен коментар писах, че в практиката се преплитат елементи от различни обреди и обичаи. Обикновените хора (според мен) не се интересуват много кое откъде идва. Просто празнуват.
Аз лично съм се запознала по-подробно с коледуване и лазаруване в едно ямболско село, пресъздавала съм с детски групи тези обичаи. Ще публикувам нещо по-нататък.
Весели празници!
цитирай
15. kass - браво мамас
19.12.2009 12:10
чудесен постинг, днес не знаем традициите си, благодаря за полезната информация...
цитирай
16. mmagy - Чудесен постинг, Славе! Благ...
19.12.2009 12:10
Чудесен постинг,Славе!
Благодаря и светли празници!!!
цитирай
17. mamas - kass - браво мамас
19.12.2009 12:47
kass написа:
чудесен постинг, днес не знаем традициите си, благодаря за полезната информация...


Благодаря, Кас!
Просто "Традициите не са това, което бяха."
Весели празници!
цитирай
18. mamas - Благодаря, Маги!
19.12.2009 12:48
mmagy написа:
Чудесен постинг,Славе!
Благодаря и светли празници!!!


Весели празници и на теб!
цитирай
19. nicodima - Е, научих колко е важен днешния ден : )...
19.12.2009 13:02
Почти магически - щом обредът лекува хората : )...
цитирай
20. mamas - nicodima - Е, научих колко е важен днешния ден : )...
19.12.2009 13:08
nicodima написа:
Почти магически - щом обредът лекува хората : )...


Наистина важен - за теб и в личен план.
А за лекуването... Може би вярата в чудото е най-важната съставка, без която никой лек не би помогнал.
Весело начало на поредицата от празници!
цитирай
21. nicodima - Почти магически - щом обредът ле...
19.12.2009 13:32
mamas написа:
nicodima написа:
Почти магически - щом обредът лекува хората : )...


Наистина важен - за теб и в личен план.
А за лекуването... Може би вярата в чудото е най-важната съставка, без която никой лек не би помогнал.
Весело начало на поредицата от празници!

Вярата в чудото и сега е актуална... Не го казвам иронично, просто човек трябва дълбоко да повярва в лека и в лечителя, тогава е поне на 50% излекуван :)...
Весели и на теб!
цитирай
22. katan - Много хубав постинг,Славе!
19.12.2009 17:08
Събрала си на едно място почти всички празници!
А и снимките внасят допълнителна свежест!
Само не съм сигурна, дали са по СЛАВЯНСКИ Календар.
Поздрави и весели празници!
цитирай
23. mamas - katan - Много хубав постинг,Славе!
19.12.2009 17:37
katan написа:
Събрала си на едно място почти всички празници!
А и снимките внасят допълнителна свежест!
Само не съм сигурна, дали са по СЛАВЯНСКИ Календар.
Поздрави и весели празници!


Благодаря, Катя!
Дали са славянски, и аз не знам - така пише в източника, който съм ползвала. Споменати са божества, за които пише, че са славянски, напр. ето тук: http://horoskop.rozali.com/zagadki/p8923.html
Има и други източници.
Но не е ли по-важен самият празник? В крайна сметка, кой от нас знае точно каква кръв носи? На тази земя на кръстопът...
Весели празници и за теб, Катя, и за цялото ти семейство!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mamas
Категория: Поезия
Прочетен: 4688719
Постинги: 547
Коментари: 11966
Гласове: 31452
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930